Vežbanje i promene u ishrani mogu Vam pomoći u rešavanju problema erektilne disfunkcije). Postoji mnogo metoda za povratak vašeg seksualnog života koje ne uključuju lekove. Razmotrite sledeće promene načina života kako biste pomogli sami sebi u lečenju erektilne disfunkcije. Ovo su neki od naših saveta, za koje se nadamo da ce Vam pomoći .

Kegelova vežba i erektilna disfunkcija

Kegelova vežba poboljšava vaše celokupno kardiovaskularno zdravlje, što ima direktan uticaj na vašu sposobnost postizanja i održavanja erekcije.

Samo 30 minuta Kegelovih vežbi pet puta nedeljno može pomoći u rešavanju problema erektilne disfunkcije u spavaćoj sobi i van nje. Vežbanje pomaže u smanjenju stresa i povećanju nivoa energije. Takođe poboljšava cirkulaciju i pomaže u održavanju zdravih arterija i srca.

Kegelove vežbe za muškarce mogu poboljšati kontrolu bešike i poboljšati seksualne performanse. Ove vežbe možete izvoditi bilo gde i bilo kada. Stavite belešku u svoj kalendar i polako krenite sa vežbanjem.

Kegelove vežbe za muškarce mogu ojačati mišiće dna karlice i utiču na polnu funkciju (ove vežbe za muškarce mogu se raditi gotovo bilo kada).

Mnogi faktori mogu oslabiti mišiće dna karlice, uključujući hirurško uklanjanje prostate i stanja poput dijabetesa i prekomerne aktivnosti bešike. Najbolji način za lociranje mišića karličnog dna (donje karlice) je zaustaviti mlaz nekoliko puta usred mokrenja. Mišići koje stegnete da biste to uradili su oni koji su vam potrebni za vežbanje.

Da biste izveli ponavljanje Kegelovih vežbi, stisnite te mišiće, zadržite pet sekundi, a zatim se opustite. Ponovite ovo 10 do 20 puta, dva ili tri puta dnevno. Možda ćete želeti da isprobate ovo u različitim položajima, uključujući ležanje, kolena podignutih, sedenje u stolici i stajanje. Verovatno nećete moći da završite kompletnu seriju od 10 kegela kada prvi put pokušate. To je u redu. Uradite šta možete i na kraju radite do 10 do 20 kegela, tri puta dnevno.

Nemojte zadržavati dah ili gurati stomakom, zadnjicom ili butnim mišićima. Ne zaboravite da se opustite nakon svakog brojanja od pet.

Još jedan način Kegelovih vežbi je stiskanje mišića anusa, kao da držite stolicu. Zadržite 5 do 10 sekundi dok dišete, a zatim opustite sve mišiće. Vežbe na karličnom dnu pomažu u ublažavanju erektilne disfunkcije. One takođe mogu pomoći i da :

 • smanjite urinarnu ili crevnu inkontinenciju
 • poboljšava celokupno seksualno iskustvo.

Ishrana i erektilna disfunkcija (ED)

Loša ishrana može uticati na pad vaše seksualne energije i uticati na erektilnu disfunkciju. Takođe može dovesti do začepljenja arterija, dijabetesa i bolesti srca. Sve su to poznati faktori rizika za erektilnu disfunkciju (ED). Dijeta može poboljšati protok krvi kroz celo telo, uključujući i penis. Pokušajte da smanjite masnoće i šećere i dodajte više voća i povrća u svoju ishranu. Postizanje zdrave težine može vam pomoći da poboljšate ED.

Namirnice koje pomažu pri problemu erektilne disfunkcije, pokazuju da bi one mogle biti korisne za zdravlje muškaraca. Osim što smanjuju ED, one imaju i druge zdravstvene beneficije, što znači da bi dodavanje ovih namirnica u vašu ishranu bilo dobitno za celokupno stanje organizma.

 1. Kupine – Studija je pokazala da redovno jedenje hrane bogate flavonoidima smanjuje učestalost erektilne disfunkcije (ED). Kupina ima šest različitih vrsta flavonoida. Ako kupine nisu vaša hrana, tamna čokolada je još jedan odličan izvor flavonoida.
 2. Lubenica – Istraživanja pokazuju da L-citrulin koji se nalazi u lubenici može da stimuliše protok krvi i pomogne kod erektilne disfunkcije (ED). Drugim rečima, ovo letnje voće moglo bi imati efekat sličan Viagri, povećavajući cirkulaciju. Takođe sadrži likopen, koji je koristan za zdravlje srca, što je vredno pažnje ako je ED uzrokovan ovim stanjem.
 3. Spanać – Spanać ima visok nivo folata (folne kiseline). Folati su prirodni oblik vitamina B9. Studija je pokazala da muškarci koji su imali ED često imaju nizak nivo folne kiseline.
 4. Ovsena kaša – Ovsena kaša sadrži aminokiselinu L-arginin, koja može opustiti sluznicu glatkih mišića krvnih sudova i povećati protok krvi.
 5. Sok od nara – Iako nije bilo značajno, studija na 53 muškarca u USA otkrila je da je 25 od 42 učesnika koji su imali poboljšanje ED tokom studije, to postigli kada su pili sok od nara tokom četiri nedelje. Antioksidanti koji se nalaze u soku nara, povećavaju nivo azotnog oksida koji može poboljšati ED.
 6. Avokado – Asteci su avokado nazvali ahuacatl, reč koja znači testis, jer su ovi zeleni plodovi bili simboli ljubavi i plodnosti. U današnje vreme poznato je da avokado ima visok nivo cinka, što može povećati nivo testosterona.
 7. Banane – Banane sadrže puno kalijuma i puno flavonoida. Muškarci koji jedu najmanje tri hrane bogate flavonoidima nedeljno u proseku imaju 10% manju verovatnoću da dožive ED.
 8. Riba Omega – 3 masne kiseline, koje se nalaze u većini vrsta riba, mogu pomoći u povećanju protoka krvi. Verovatno povezana sa ovim efektom, studija je otkrila da su omega-3 masne kiseline pomogle u poboljšanju problema ED. Neke vrste riba sa visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina uključuju: tunjevinu, losos, haringe, školjke, inćune, sabljarke, sardine, skušu i pastrmku.
 9. Chilli paprika – Istraživanje koje se bavi muškarcima koji koriste capsicum frutescens (čili papričica) za lečenje ED, otkrilo je da začin može biti od pomoći. Znate onaj osećaj otvaranja sinusa nakon što pojedete nešto ljuto i začinjeno? Čili papričica može povećati protok krvi utičući na vaše krvne sudove.

Stres i erektilna disfunkcija (ED)

Rešite stres i probleme u vezi stresa bilo koje vrste, koji može uticati na seksualno zdravlje muškarca i njegovu sposobnost da se bavi seksom.

Ogorčenost i bes u vezi takođe mogu doprineti nemogućnosti postizanja erekcije i uživanja u zadovoljavajućem seksu. Razgovarajte o svojim problemima sa partnerom ili čak profesionalcem.

Nastavite da se bavite seksualnom aktivnošću. To može biti frustrirajuće kada imate problema sa postizanjem erekcije. Međutim, važno je ostati seksualno aktivan da biste sprečili dalje probleme sa erektilnom disfunkcijom (ED). Seksualno uzbuđenje i česte erekcije, čak i ako nisu dovoljno dugotrajne ili čvrste, mogu stimulisati protok krvi u penis.

Odvikavanje od pušenja – Muškarci koji puše cigarete imaju znatno veći rizik od erektilne disfunkcije. Ljudi koji su prestali da puše, imali su poboljšanje simptoma erektilne disfunkcije (ED) od onih koji su nastavili da puše.