“Haos” – sigurno ste bar jednom u životu tom rečju odgovorili na pitanje „kakva je žurka bila sinoć?“ Naravno, haos u pozitivnom smislu, proveli ste se kao nikad u životu! Družilo se, pilo i „zaglavilo se“ do sitnih sati. I ne žalite ni jednu sekundu.

Međutim, dolazi jutro, a sa njim dolazi i druga priča. Sada ste umorni, nervozni, muka vam je, boli vas glava i dok još uvek ležite u krevetu razmišljate – ustati ili odustati?

Jednostavno rečeno ne možete da dođete sebi od mamurluka.

Faze mamurluka za većinu mogu biti iste, dok ozbiljnost tih vaza zavisi od osobe do osobe i količine popijenog alkohola. Takođe, koliko dugo će vam biti potrebno da dođete sebi isto varira. Nekoga mamurluk muči nekoliko sati, dok se drugi osećaju loše ceo dan, ali 6 faza mamurluka retko koga zaobiđu.

FAZA 1 MAMURLUKA: GDE SAM JA I ŠTA SE SINOĆ DESILO?

Kada ste stigli kući možda ste se setili da navijete alarm, a možda i niste. Kako god bilo, budio vas alarm u 8 ili se čupavi i izgubljeni u podne budite na kauču u dnevnom boravku, prvih nekoliko minuta kako otvorite oči sa sobom donosi i nekoliko pitanja. Zbunjeno gledate oko sebe i pokušavate da se setite kako ste došli do sopstvenog kreveta. Čuj kreveta, kuće?! A onda slažete slagalicu koja se zove „poslednjih par sati žurke.“ Gde sam bio i šta sam radio?

Na sreću, sećate se vožnje taksijem, slika se sklapa polako i sama. Uzimate telefon, gledate poruke, slike, pozive – huh, dobro je, nema tragova da ste uradili nešto zbog čega biste zažalili. Ali pre krajnjeg zaključka, ne bi bilo loše da pogledate i vaše društvene mreže. Za svaki slučaj.

Sad kada ste spojili sliku u glavi, svoje umorno telo premeštate u kuhinju i uzimate čašu vode… Možda i bokal.

FAZA 2 MAMURLUKA: POTREBA ZA INSTANT REŠENJEM

Glava na ramenima kao balon, a u stomaku se sve prevrće – nije ni čudno što očajnički želite neko instant rešenje. Ali, pre nego što se uputite do ormarića sa lekovima, želimo da vas upozorimo. Pokušajte da izbegnete lekove jer su i vaš stomak kao i jetra već preopterećeni. Razmislite o tome da se okrenete nekim prirodnijim olakšanjima.

Čaša hladne vode je najbolja odluka koju možete da donesete, a pored vode dobra odluka je i biljni čaj koji može da vam pomogne da se razbudite ali bez kofeina. Takođe, voćni sok će vam pomoći da vratite preko potrebne vitamine, dok će kisela voda pomoći sa ublažavanjem stomačnih problema.

Pokušajte da izbegnete kofein jer može samo da podstakne i doprinese dalju dehidrataciju.

Razmislite i o čaši antimamurluka, jer oni koji vam kažu da brzo rešenje za mamurluk ne postoji, još uvek ne mogu da proglase sebe „kraljevima žurke.“

FAZA 3 MAMURLUKA: PUSTITE ME NA MIRU

Svačiji mamurluk je u ovoj fazi različit i neki ljudi se s njim nose bolje od drugih. Neki su jednostavno iscrpljeni dok drugi ne mogu da se izbore sa glavoboljom. Dešavaće se čak da možda nećete moći da tolerišete drugo ljudsko biće.

Vrtoglavica će mnoge vezati za kauč i ležeći položaj. Efekti mamurluka mogu značajno uticati na vaše raspoloženje.

Kako biste se uspešno borili protiv razdražljivosti, pokušajte da ustanete i da se aktivirate kako ne biste razmišljali o bolovima. Ako je sunčano, izađite napolje i sedite nekoliko minuta. Možda će vam trebati sunčane naočare jer ćete biti osetljiviji na svetlost, ali malo sunca i svež vazduh mogu učiniti čuda.

Još jedan trik je tuširanje. Efekti hladne, tekuće vode mogu vam pomoći oko napetosti i obezbediti vam nekoliko trenutaka za razmišljanje i opuštanje. Ako ste razdražljivi i neraspoloženi, najbolje što možete učiniti je izbegavanje sukoba.

FAZA 4 MAMURLUKA: FRIŽIDERU NAJBOLJI PRIJATELJU

Posle burne noći, osećate da vam je preko potrebno nešto da pojedete. “Iskusni” će vam reći da su masan burger, pomfrit ili parče pice najbolje što može da vam se desi, međutim, dobro razmislite o izboru hrane. Nemojte posle da bude da vam nismo rekli.

Prvo, popijte dovoljno vode i sačekajte malo. Pre nego što se uopše odlučite da pojedete neku čvrstu hranu, ne bi bilo loše da razmislite o smutiju koji sadrži kombinaciju voća i povrća. Na ovaj način ćete vratiti neophodne vitamine i minerale koji su neophodni vašem telu. Pica ili burger mogu samo da vam pogoršaju osećaj mučnine.

Ne preterujte sa hranom i samo polako.

FAZA 5 MAMURLUKA: PROGLASIĆU DAN PROPALIM

Možda će to jutro posle žurke biti ono jutro kada ćete morati da donesete tu važnu odluku. Ustati ili odustati? Da li je situacija toliko loša da ne možete da se posvetite svojim obavezama i morate da zovete na posao da javite da ste bolesni?

Nadamo se da se u ovakve situacije niste dovodili i da ste za velike žurke odvajali vikend. Nemojte daozvoliti da vaša loša procena i nesmotrene odluke utiču na vaš posao i karijeru.

Ukoliko ste trebali da se nađete sa prijateljima, a ne mislite da izlazite iz kuće, to je već manji problem. Oni će vam mnogo lakše oprostiti. Ukoliko ipak odlučite da izađete napolje, što ne bi bilo loše, povedite računa o vožnji ukoliko planirate da sedate u auto. Naš savet je da ipak prošetate ili uzmete taxi.

FAZA 6 MAMURLUKA: ODUSTATI I NASTAVITI PITI

Kada dođete do tačke u kojoj mamurluk ne možete više da podnesete, još jedno piće može izgledati veoma primamljivo. Naročito, ako je žurka bila kod vas i ako vas sa stola posmarta flaša u kojoj je ostalo dovoljno pića za još jednu čašicu. Ne moramo da kažemo da vam ovo nije sjajna ideja.

Ako odlučite ujutru ponovo da pijete, samo produžavate sebi taj mizeran osećaj. To vam možda može doneti privremeno olakšanje, ali ako odete predaleko, vratićete se sutra ujutro na isto mesto na kojem se nalazite sada.

Lezite na sofu i bolje ne radite ništa, naspavajte se još sat vremena. Šta god da radite, pokušajte da izbegnete još jedno piće.

FAZA 7: ZA MENE NEMA FAZA

Kako 7 kada smo rekli 6? Ova sedma je za sve one koji ne žele da prolaze kroz faze mamurluka, za one koji žele u svom rečniku da zadrže reč ŽURKA ali ne i reč MAMURLUK.

Za sve vas je gore pomenuti antimamurluk. Antimamurluk je praškasti mix i sadržaj iz jedne kesice potrebno je rastvoriti u 100 – 200 ml vode odmah nakon prestanka konzumiranja alkohola. Sadržaj iz druge kesice na isti način rastvoriti i popiti odmah nakon buđenja. Zahvalićete nam se posle. Sada vam želimo dobru žurku i još bolje jutro!