Svi smo ga bar nekad imali i rekli nikad više – MAMURLUK. Vaš mamurluk je u punom jeku i sve što želite je malo olakšanja. Za sada je cilj smanjiti negativne efekte alkohola. Mučnina, slabost i glavobolja koje osećate nestaće samo ako pokušate da im se suprotstavite na najpraktičniji i najzdraviji način. Zabava sinoć je bila sjajna, ali jutros to osećate i plaćate cenu alhoholu.

Iako postoje stvari koje možete učiniti da ublažite bol i vratite se na noge, najbolji lekovi za mamurluk su vreme i odmor. Bilo je koraka koje ste mogli preduzeti sinoć da biste sprečili jutrošnji bol, ali za to je kasno. Nema magičnog leka za mamurluk, pre svega važno je zapamtiti da ne postoji čarobno rešenje vašeg problema.

Kako olakšati mamurluk

Nažalost, ne postoji jednostavan lek za mamurluk, jer je svako telo različito.

Neki dodaci za mamurluk mogu vam pomoći da nađete olakšanje, ali važno je da sami istražite, kako biste bili sigurni da ih možete koristiti. Pogledajmo nekoliko isprobanih lekova protiv mamurluka koje možete sami isprobati.

 1. Naspavajte se – Odmor vam je trenutno najbolji prijatelj, jer vašem telu treba prilika da se oporavi. Jednostavno ostanite u krevetu koliko god možete. Čak i dodatnih sat ili dva sna će vam izuzetno pomoći. Ako je vaš mamurluk stvarno loš, možda ćete morati otkazati bilo koju obavezu koju imate jutros. Naravno, to nije preporuka da budete neodgovorni, ali to je nešto o čemu ste trebali razmišljati sinoć!
 2. Pijte vodu ili sok – Voda je prvo što biste jutros trebali da popijete. Alkohol koji ste popili sinoć dehidrirao je vaše telo i najbolji način da se osećate bolje je da se rehidrirate. Uzmite čašu vode odmah kada se probudite i nastavite da sipate svežu tokom sledećih nekoliko sati. Samo budite sigurni da ne preterujete, jer previše vode može učiniti da se osećate gore. Možete i da napunite telo sokovima od voća ili povrća. Izmenjivanje sokova sa vodom jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za mamurluk. Voda rehidrira telo, dok vam sok daje preko potrebne vitamine. Dodajte malo limunovog soka u šolju tople vode, ili dodajte đumbir ako vam pomaže u mučnini. Ovo je jedno od najlakših i najefikasnijih pića koje možete napraviti. Još jedna opcija je napitak sa elektrolitima (kalijum, natrijum i elektroliti sadržani u mnogim od ovih pića dizajnirani su da ubrzaju apsorpciju tečnosti i to može da vam pomogne kada ste mamurni).
 3. Izbegavajte kofein – Slaba šolja kafe može biti u redu, ali više kafe će vas samo više dehidrirati i može vam pogoršati glavobolju. Iako je primamljivo da uzmete šolju dve da biste se probudili, to nije najbolja ideja. Napravite i šolju zaslađenog čaja. Šećer i kofein će vam dati malo podsticaja bez previše dehidracije. Većina čajeva ima manje kofeina od kafe, a vrsta čaja i način pripreme mogu smanjiti količinu kofeina. Izaberite zeleni umesto crnog čaja i ne dopustite da voda ključa, već je lagano zagrejte. Takođe možete probati čaj bez kofeina.
 4. Uzmite malo vitamina – Trenutno bi vaše telo zaista moglo da koristi neke vitamine. Najlakši način je piti sok od pomorandže za zdravu dozu vitamina C. Jedna malastudija pronašla je dokaze da cink i vitamini B mogu takođe smanjiti ozbiljnost mamurluka. Ako u kući imate multivitamin, popijte ga.
 5. Jedite nešto – Hrana se može činiti kao poslednja stvar koju želite, ali može vam pomoći. Pokušajte da jedete hranu bogatu mineralima i proteinima, čak i ako vam se ne sviđa. Počnite sa nečim, poput parčeta hleba ili nekoliko krekera ili pereca. Ugljeni hidrati će vam pomoći da regulišete šećer u krvi, ublažavajući vrtoglavicu.
 6. Malo vežbe – Kada stajanje izgleda kao izazov, potrebna je snaga volje da se ustane i krene. Kretanje vam može pomoći da pokrenete metabolizam, pomažući tako telu da se brže oslobodi toksina. Kratka šetnja na svežem vazduhu zaista može učiniti čuda. Ako je vaš mamurluk na nivou gde čak ni to nije dobra ideja, odvojite nekoliko minuta da samo sednete i udahnete vazduh. Malo sunca i lagani povetarac imaju izvrsne obnavljajuće moći.
 7. Izbegavajte lekove za bol ako je moguće. Glava vam udara i primamljivo je posegnuti za ublaživačem bola. Ovo nije najbolja ideja kada imate posla sa mamurlukom. Proizvodi koji se prodaju bez recepta, poput aspirina, ibuprofena, imaju neželjene efekte koji se povećavaju dok je alkohol u vašem sistemu. Baš kao i alkohol, i aspirin razređuje krv i ta kombinacija nije dobra.
  Postoje alternative. Jedno od najboljih prirodnih sredstava za ublažavanje bolova je Tigrov balzam. Dostupan je u mnogim drogerijama, a ta mala, neugledna tegla može da izbaci glavobolju. Jednostavno ga utrljajte u slepoočnice i uskoro biste trebali osetiti olakšanje.
 1. Tuširanje – Istuširajte se hladnim vodom. Ovo ne samo da će vas osvežiti nego i probuditi vaša čula. Neki vole da se prebacuju između hladne i tople vode pod tušem, a to nije loša ideja. Ne uzimajte ovaj savet kao krajnost, jer bi šok mogao naneti još veću štetu vašem sistemu.
 2. Šta možete još učiniti za tu mučninu izazvanu mamurlukom?
  Umešajte 1/4 kašičicu sode bikarbone u pola čaše vode i popijte je. Još jedan odličan način da ublažite uznemireni stomak je popiti piće koje uključuje đumbir. Topla šolja čaja od đumbira jedna je od vaših boljih opcija. Alternativno, probajte pastile, ekstrakte ili tinkture od đumbira; neke od njih možete naći u apoteci.