Verujemo da bi mišljenja mnogih bila podeljena kada bi trebalo da se izjasne koje godišnje doba je najpogodnije za leptiriće u stomaku i za nove ljubavi. Poslednjih godina sve se menja, pandemija virusa korona je samo pospešila ono što se već dugo „krčka“, pa se čini da je sada upoznavanje preko interneta definitivno odnelo pobedu u odnosu na neke tradicionalne oblike upoznavanja. Klima se menja i možda i moramo da se promenimo i naučimo da živimo po novim pravilima. Zanima nas kako promene i klimatski faktori utiču na naš odnos sa partnetom i kakve su veze koje počinju zimi i koliko se razlikuju od onih koje počinju u letnjem periodu.

Emotivni intenzitet letnjih ljubavi

Ako ste slobodni, verujemo da je svako godišnje doba ono pravo za početak vaše nove veze, ali moramo priznati da leto sa sobom donosi nešto posebno u vazuhu. Plaža i ništa osim kupaćeg kostima na vama plus neki letnji koktel. Sve to stvara atmosferu za početak nove ljubavne romanse.

Letnja poznanstva su mnogo više zasnovana na želji nego na ljubavi. Želja je ta koja se hrani distancom, misterijom i opasnošću, dok se ljubav bazira na sigurnosti, bliskosti i intimnosti. Daljina kao prepreka koja se nekada meri hiljadama kilometara upravo je ono što daje emotivni intenzitet letnjim ljubavima. Znači, zbog prepreka, a ne uprkos preprekama, te ljubavi deluju tako snažno. Odgovori se ne kriju u zracima sunca i morskim talasima, niti se krije u morskoplavim očima egzotičnog ljubavnika. Odgovor leži u našim strahovima od bliskosti i intimnosti, kao i u našim nesigurnostima i potrebi za kontrolom koja iz tih nesigurnosti dolazi. Letnje ljubavi su magične baš zato što najčešće nemaju perspektivu i stoga je mogućnost da se razočaramo ili da nekoga razočaramo svedena na minimum.

Kada upoznate nekog u toku letnjeg prioda, bilo bi dobro da pred sebe postavite jasna očekivanja. Trebali biste biti svesni da su šanse da ovakva veza potraje zaista minimalne. Naravno, previše opterećivanja oko toga koliko dugo ćete biti zajedno može ubiti celu spontanost letnje romanse, ali to je jedini način da se iz njih izađe sa glavom na ramenima, da tako kažemo.

Vodite računa da se oboje slažete oko toga da li je u pitanju samo letnji flert, možda čak i veza za jednu noć ili pak postoje šanse da date vezi priliku i na duže staze. Ovo nije uvek lako uvideti na početku, ali svakako biste trebali biti što jasniji u pogledu onoga što očekujete.

Američki ekspert za seksualno zdravlje, dr Eli Dilks kaže da je vitamin D jako važan za naše opšte stanje, uključujući i želju za seksom.

„Testosteron je najvažniji za naš libido, a studije su dokazale da je sunce jedan od najvažnijih faktora koji stimulišu lučenje ovog hormona“, objasnio je dr Dilks.

Manjak vitamina D može i kod žena da izazove povećanje nivoa estrogena, koji je takođe utiče na osnižavanje libida. Osim toga, estrogen održava mišiće vaginalnog zida u dobrom stanju, i neophodan je i za stvaranje prirodnog lubrikanta, onog svetlucavog, providnog sekreta koji se luči kad smo uzbuđeni. Uz sve to, tamniji ten muškaraca deluje na biološki program kod žena koje ih doživljavaju starijim, iskusnijim, bogatijim ulovom.

Sasvim je sigurno da ćemo u toku letnjeg perioda lakše pronaći partnera. Da li će da veza opstati zavisi od mnogih drugih faktora u vašem emotivnom odnosu. Sasvim je sigurno da su veze koje su počele leti strastvene i pune prave i jake ljubavne hemije.

Ljubav i zimska idila

Naša tela tokom meseci sa manje sunca proizvode manje serotonina, zbog čega smo zimi depresivniji. Samim tim skloniji smo traženju nekoga ko će nas učiniti srećnim. Hladni dani su jako depresivni zbog nedostatka sunca i smanjenja vitamina D.

Često jedva imamo snage da izađemo iz toplog kreveta napolje. Seks je najbolji lek za to s obzirom da puni vaše telo oksitocinom i endorfinom koji utiču na raspoloženje i smanjenje bola.

Kratko i jasno, veze koje počinju u toku zimskih dana nam pružaju priliku da maksimalno dobro upoznamo partnera, u toploj sobi uz dobru „čašicu razgovora“. Takva će vas još više zbližiti i pomoći da vaša veza opstane.

Moramo da napomenemo da se prema istraživanju univerziteta Harvard, najviše ljudi na evropskom kontinentu rodilo 16 septembra, kao i da se najviše beba rađa se u septembru i oktobru. Što znači je početak trudnoće bio upravo u toku hladnih dana.

Još jedna promena vezana za godišnja doba, istraživanja pokazuju da je zbog promena u načinu spavanja i vremenskih uslova količina testosterona kod muškaraca najviša u decembru. Testosteron određuje i želju za seksom kod muškarca.

Tako da verujemo i u veze koje su počele u toku zimskog perioda i mislimo da možda čak imaju i više potencijala od onih koje su počele u toku leta.