Kako alkohol utiče na nekoga, na dobre i loše strane opijanja, zavisi od osobe (i imajte na umu kako to utiče na vas). Iako je alkohol poznat po razbijanju socijalnih barijera, takođe može imati ozbiljne posledice na telo i um. Ako osećate kao da pijete previše, važno je da razgovarate sa svojim lekarom o bezbednoj upotrebi alkohola za vas. Razmotrimo prednosti i nedostatke alkohola.

Neke vrste alkohola su bolja zaštita od drugih – na primer, crveno vino ima visoku koncentraciju polifenola nazvanih resveratrol, koji su povezani sa prevencijom koronarne bolesti. Flavonoidi i antioksidanti u vinu mogu biti korisni za srce i krvne sudove, kao i za ljude sa dijabetesom tipa 2.

Na primer, u kombinaciji sa zdravom, dobro uravnoteženom ishranom poput Mediteranske dijete, unos vina od malo do umereno može pomoći u poboljšanju osetljivosti na insulin. Nizak do umeren unos vina povezan sa smanjenjem ukupnog holesterola, visokim holesterolom kod žena u postmenopauzi, krvnog pritiska kod osoba sa dijabetesom tipa 2 i rezistencije na insulin kod onih sa metaboličkim sindromom. Dalje, mala studija iz časopisa The American Journal of Clinical Nutrition sugeriše da crveno vino može pružiti neke prebiotičke koristi i da može pomoći u promociji bakterija prihvatljivih za creva.

Kako uživati u alkoholu na zdrav način

Prvo (i ne možemo to dovoljno naglasiti) izbegavajte prekomjerno pijenje i pokušajte pijuckati čašu vode između svakog alkoholnog pića. Da bi vam pomogli da odaberete zdravija alkoholna pića, u nastavku delimo neke od svojih omiljenih ideja o koktelima i pićima. Kada birate alhohol, odlučite se za onaj koji ukazuje na to da ima manje šećera. Koristite sveže sastojke poput malina, kriški krastavaca i svežeg bilja da biste poboljšali ukus pića bez dodavanja šećera. Za zdraviji miks, umesto voćnih sokova i gaziranih pića, odaberite soda vodu ili aromatizovane vode bez dodatka šećera. Ako ste ljubitelj piva, odlučite se za svetlo pivo kako biste smanjili kalorije i ugljene hidrate. Ako ste na zabavi, sami sebi uvedite pravilo da ćete popiti dva pića i nikada ne pijte na prazan stomak. Bilo bi korisno pojesti malo međuobroka i pre nego što popijete.

Umereno pijenje povezano je sa boljim zdravljem mozga kod starijih odraslih osoba. Studija o neurologiji na kojoj su bile osobe prosečne starosti (oko 62 godine), otkrila je da je slabo do umereno piće (što je iznosilo 8 pića nedeljno za žene i manje od 15 pića nedeljno za muškarce) značajno povezano sa kognitivnom funkcijom. I evo gde to postaje još zanimljivije: u poređenju sa ljudima koji nikada ne piju, oni koji piju niske do umerene količine alkohola ređe su imali nisku ukupnu kognitivnu funkciju, mentalni status, opoziv reči i rečnik.

Mane alkohola

  1. Alkohol i oštećenje organa

Nedostaci alkohola pojavljuju se kada umereno pijenje pretvorite u obimnije pijenje alhohola. Teška konzumacija alkohola može oštetiti jetru, jer je jetra organ koji filtrira alkohol. Ako jetra mora filtrirati alkohol, može proizvesti metabolite koji su štetni za vaše zdravlje i mogu izazvati bolesti poput masne jetre, hepatitisa i ciroze. Takođe je dokazano da alkohol oštećuje čitav gastrointestinalni trakt. Etanol može prouzrokovati direktnu štetu jednjaku, crevima i želucu, pored jetre i pankreasa. Alkohol takođe povećava krvni pritisak i može oštetiti srce ako se pije često i u velikim količinama.

  1. Alkohol i rak

Istraživanje je povezalo alkohol sa brojnim vrstama karcinoma, uključujući karcinom dojke, jetre i debelog creva. Alkohol može stimulisati rast kancerogenog tumora i promovisati progresiju i agresivnost tumora. Štaviše, pijenje više od umerenih količina alkohola povezano je sa povećanim rizikom od raka debelog creva, posebno onih sa porodičnom istorijom bolesti, prema studiji iz The American Journal of Clinical Nutrition.

  1. Alkohol i osteoporoza

Obilno piće povezano je sa povećanim rizikom od osteoporoze, posebno kod mladih žena. Iako je osteoporoza, koju karakteriše niska mineralna gustina kostiju, obično očiglednija kod starijih odraslih osoba.

  1. Alkohol i debljanje

Pijenje previše alkohola može dovesti do povećanja telesne težine, s obzirom da ima sedam kalorija po gramu i uz to nudi malo hranljivih sastojaka, ako ih uopšte ima. Da bismo to stavili u perspektivu, jedna čaša likera ima oko 80 kalorija. Dok se čaša vina može pohvaliti sa oko 120 kalorija. Ako pijete previše, lako možete spakovati kalorije i dovesti sebe do debljanja. A prekomerna telesna težina ili gojaznost mogu vas dovesti u veliki rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i drugih bolesti.

  1. Alkohol i inhibicije

Još jedan nedostatak alkohola je taj što može zamagliti vaše prosudjivanje, utirući put destruktivnim odlukama kao što je sedenje za volanom automobila. Prekomerni alkohol može izazvati trovanje alkoholom, medicinski problem koji može biti fatalan usled visokog nivoa alkohola u krvi.

  1. Alkohol i dehidratacija

Pijenje alkohola zapravo pospešuje dehidrataciju. Budući da alkohol povećava proizvodnju urina, vaše telo počinje da eliminiše više tečnosti nego što ga unosite pićem. Što više alkohola konzumirate, veći je rizik od dehidracije. Ne samo da vas alkohol tera da češće mokrite, već možete da izgubite dodatnu tečnost zbog dijareje, povraćanja i pojačanog znojenja povezanog sa prekomernim alkoholom. Preporučuje da između svakog alkoholnog pića koje konzumirate popijete najmanje jednu čašu vode.

  1. Alkohol i hranljivi sastojci

Hronični, prekomerni unos alkohola može prouzrokovati neuhranjenost, posebno ako je unos hranljivih sastojaka već nizak. Evo raspodele minerala i vitamina koji se troše unosom alkohola.

Tiamin – Prekomerno piće je poznato po tome što uzrokuje nedostatak tiamina ili vitamina B1, koji se uglavnom nalazi u celim ili obogaćenim žitaricama, pasulju i semenima. Čini se da alkohol smanjuje njegovu apsorpciju. Adekvatan tiamin je presudan za metabolizam ugljenih hidrata i stvaranje ATP, telesne energije. Hronični alkoholizam može rezultirati teškim oblikom beriberija (bolest nedostatka tiamina), oblik psihoze praćen gubitkom memorije i skupljanjem mozga. Veoma visoke doze tiamina mogu da leče ovo stanje, bar donekle, u ranim fazama.

Folat –  Ovaj vitamin je potreban za normalnu sintezu DNK u svim ćelijama, a sazrevanje crvenih krvnih zrnaca i dobri izvori uključuju voće, povrće i mahunarke. Nedostatak folata uzrokuje poremećaj koji se naziva megaloblastična anemija. Takođe može biti povezan sa određenim karcinomima, posebno dojke i debelog creva, i oštećenjem jetre.

Magnezijum – Prekomerni unos alkohola iscrpljuje magnezijum, izuzetno važan mineral koji ima stotine uloga u ćelijama, uključujući i ulogu nervno-mišićnog i srčanog sistema. Lisnato zeleno povrće, avokado, pasulj, seme i orasi su dobri izvori magnezijuma.