Postoji li način da se izbegne osećaj glavobolje i mamurluka, nakon večeri proslave, a da ne budete potpuno bez alkohola?
Pa, možete početi odabirom vrste alkohola koju pijete vrlo pažljivo. To je zato što je verovatnije da će vas neke vrste alhohola sutradan ostaviti mamurnim, zahvaljujući supstancama zvanim kongeneri.

Kongeneri je nusprodukt nekih vrsta fermentacije koji tamnim alkoholima, poput burbona, rakije i crnog vina, daju tamnu boju.

Kongeneri se nalaze u tamnijim likerima poput crnog vina, rakije, viskija i ruma kažu poznavaoci alhohola. Pića nižeg ranga imaju više sličnih sastojaka, zbog čega imaju tendenciju da izazovu više mamurluka. Možda bi vredelo izdvojiti nekoliko dodatnih hiljada za kvalitetnija pića (i kvalitetnije jutro posle).

Tamna pića, poput crnog vina i burbona, imaju više sličnih sastojaka od svetlih, a postoji nekoliko studija koje pokazuju da za dati nivo alkohola u krvi tamna pića proizvode gori mamurluk.
Ali van istraživanja, najgori mamurluk će doći od ahohola koji najviše pijete. Za neke ljude to će biti tekila, za druge to može biti dobra rakija ili votka.
Iako pića svetlije boje mogu malo da pomognu u sprečavanju mamurluka, od ispijanja previše alkoholnih pića bilo koje boje i dalje ćete se osećati loše i mamurno. Pijenje velike količine alkohola može izazvati dehidrataciju, nizak nivo šećera u krvi, digestivnu iritaciju i poremećen san – svi faktori koji dovode do simptoma mamurluka. Mi prodajemo Antimamurluk koji se jako dobro pokazao i dokazao.

Uzroci mamurluka zbog alhohola

Mamurluk uzrokuju tri glavna procesa:

1. Alkohol vas dehidrira uzrokujući da bubrezi uklanjaju više vode iz krvotoka. Ovo vam malo smanjuje aktivnost mozga, povlačeći okolnu membranu i zadajući vam glavobolju.
2. Jetra razgrađuje alhohol kroz nekoliko srednjih faza.
3. Konačno, tu su i nečistoće prisutne u piću uključuju tanine i propanon, a njihovo razbijanje takođe stvara veći stres na jetri.

Bez obzira da li ste ljubitelj čaše pinota sa večerom ili piva, verovatno ste barem jednom u životu iskusili osećaj mamurluka. Ali kada prođete fakultet i život ranih 20-ih, možda ćete primetiti da čak i bez previše žurki alkohol vas pogađa teže nego nekada. Znanje koje vrste alkohola izazivaju najgori mamurluk može vam pomoći da planirate noć za bolje sutra.

Opšte je pravilo da što više alkohola pijete, veća je šansa da ćete imati mamurluk. To je zato što alkohol inhibira antidiuretski hormon (ADH), zbog čega morate više da idete u toalet i potencijalno postanete dehidrirani. Ovo su gradivni elementi mamurluka: što više popijete, više dehidrirate, to će vaša glavobolja biti još gora.

Saveti u vezi alhohola

Još jedan factor je bitan. Što je napitak slađi, veća je verovatnoća da ćete ujutro osećati mamurluk. To je zato što slatki kokteli sadrže različite vrste alkohola jer ukus olakšava količinski brže pijenje.
Više alkohola = više mamurluka. Dakle, to je nešto o čemu treba razmisliti prilikom razmatranja vaše sledeće margarite ili votke. U nekoliko studija nije pronađena efikasna metoda prevencije mamurluka. Jedini siguran način da se spreči mamurluk je da pijete umereno ili da uopšte ne pijete. Za zdrave odrasle osobe umereno piće znači do jedno piće dnevno za žene svih starosnih grupa i muškarce starije od 65 godina, a do dva pića dnevno za muškarce starije od 65 godina. Žene koje su ili mogu biti trudne uopšte ne bi smele da piju.

Alkohol utiče na percepciju, pažnju, koordinaciju. Takođe utiče na osnovne fizičke procese, kao što su regulisanje telesne temperature i disanje. Alkohol utiče na emocionalno stanje i ponašanje. Pošto alkohol i mamurluk izazivaju oksidacioni stres u organizmu i povećavaju proizvodnju slobodnih radikala, važno je da unosite namirnice koje imaju jači antioksidacioni efekat. To mogu biti đumbir, šumsko voće, grejpfurt, grožđe, šargarepa, spanać, crna čokolada, orašasti plodovi i zeleni ili crni čaj.