Niste potpuno zadovoljni erekcijom? Ne brinite, niste sami. Studije pokazuju da je erektilna disfunkcija (koja je obično poznata kao „ED“) česta, čak i među muškarcima starosti 40 godina manje / više.

Erektilna disfunkcija se može javiti zbog različitih faktora. Ponekad je to psihološki. Ponekad je to rezultat fizičkih stanja poput visokog krvnog pritiska ili niskog nivoa hormona. Srećom, lečenje ED i poboljšanje kvaliteta erekcije je dostižno, često koristeći prirodne metode.

Ispod smo podelili 7 saveta zasnovanih na nauci za jaču i pouzdaniju erekciju. Bez obzira da li ste mlađi momak koji pati ili stariji čovek koji želi da poboljša seksualne performanse, primena ovih 7 saveta može vam pomoći da postignete zapažene rezultate.

Držite težinu pod kontrolom

Počnimo sa prvim korakom u poboljšanju kvaliteta erekcije – držanjem težine i sastava tela pod kontrolom.

Prekomerna telesna težina je usko povezana sa erektilnom disfunkcijom.
Jednostavno rečeno, prekomerna težina ili gojaznost mogu imati ozbiljan i negativan uticaj na vaše erekcije. U stvari, gojaznost je još više u korelaciji sa ED nego sa starenjem. Za optimalan kvalitet erekcije, najbolje je održavati zdravu, normalnu telesnu težinu odgovornom dijetom i vežbanjem.
Prvo, važno je uključiti zeleno lisnato povrće prepuno magnezijuma i cinka. Osnovno pravilo bi trebalo da bude dodavanje u ishranu više povrća, voća, mahunarki, semena i orašastih plodova.

1. Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak nije samo zdravstveni rizik – on takođe može biti glavna pretnja vašoj erekciji. Muškarci sa povišenim krvnim pritiskom češće imaju problema sa krvotokom koji bi mogli dovesti do smanjenih seksualnih performansi i slabijih, manje pouzdanih erekcija.

Iako je povišen krvni pritisak povezan sa gojaznošću, moguće je imati krvni pritisak viši od normalnog, čak i ako nemate prekomernu težinu. Ako je vaša dijeta prekomerno bogata natrijumom ili ne vežbate često, postoji rizik od hipertenzije.

Srećom, ovo je lako proveriti. Brza poseta lokalnom lekaru daće vam predstavu o pritisku, dok jednostavne promene u načinu života poput vežbanja i unosa manje soli mogu vam pomoći da krvni pritisak bude pod kontrolom.

2. Izbegavajte alhohol

Od hladnog piva do čaše vina, pijenje previše alkohola može imati veliki negativan efekat na vaše seksualne performanse. Efekat je takođe proporcionalan – studije pokazuju da što više alkoholnih pića popijete, veća je verovatnoća da ćete razviti seksualnu disfunkciju.

Alkohol može uticati na vašu erekciju iz više uglova. Kratkoročno, to prigušuje vaše raspoloženje i uzrokuje privremenu impotenciju. Dugoročno može smanjiti nivo testosterona i dati vam slabiji seksualni nagon.

Rešenje je jednostavno: alkohol konzumirajte samo umereno ili ga potpuno izbegavajte. Smanjenje konzumacije alkohola odličan je način za borbu protiv ED-a i na kratki i na dugi rok, kao i dobar način da izbegnete buđenje vikendom s gadnim mamurlukom.

3. Odvikavanje od pušenja

Uz gojaznost, pušenje je jedan od najvećih uzroka erektilne disfunkcije kod muškaraca mlađih od 40 godina. Srećom, studije pokazuju da odvikavanje od pušenja dovodi do primetnih poboljšanja kvaliteta erekcije i smanjenja simptoma ED.

Dodajte kardiovaskularne prednosti prestanka pušenja u jednačinu smanjivanja cigareta (ili poželjno je potpuno odvikavanje od pušenja – jedan je od najboljih načina za poboljšanje erekcije i postizanje boljih rezultata u krevetu).

4. Dobro se naspavajte

Poremećaji spavanja usko su povezani sa problemima erekcije, u rasponu od smanjenog interesovanja za seks do erektilne disfunkcije.

5. Proverite nivo testosterona

Kao primarni muški polni hormon, testosteron je odgovoran za sve, od seksualne želje do nekih aspekata muških seksualnih performansi.
Testosteron je glavni polni hormon kod muškaraca. Iako se smatra da je „muški“ polni hormon, on je prisutan u krvi muškaraca i žena.
Testosteron se uglavnom proizvodi iz specijalnog endokrinog tkiva (Leidigove ćelije) u muškim testisima. Takođe ga proizvode nadbubrežne žlezde i kod muškaraca i kod žena, a u malim količinama i jajnici kod žena.

Kod muškaraca, testosteron podstiče razvoj sekundarnih polnih karakteristika, uključujući povećanje penisa, rast dlake na telu, razvoj mišića i produbljivanje glasa. Prisutan je kod muškaraca tokom puberteta i kod odraslih radi regulisanja seksualnog nagona i održavanja mišićne mase.

6. Stres

Osećate li da jednostavno ne možete da budete efikasni u krevetu? Nisu svi problemi sa seksualnim performansama fizički. U stvari, za mnoge muškarce stres

ili stres izazvan životom ili anksioznost mogu mnogo više otežati uživanje u seksu nego što bi to inače bilo.

Nekoliko studija erektilne disfunkcije pokazuje moguću vezu između smanjenja stresa i poboljšanih seksualnih performansi, uključujući i nedavno istraživanje iz 2020. U studiji, muškarci koji su učestvovali na kursu za smanjenje stresa pokazali su primetno poboljšanje rezultata erektilne funkcije.

7. Posao i stres

Ako vas posao iscrpljuje i utiče na vaše seksualne performanse, uzimanje odmora I putovanja koje bi vas opustilo, moglo bi vam pomoći da vratite samopouzdanje u svoje seksualne performanse. Bilo bi pametno da sa svojom partnerkom / partnerom otputujete na neko putovanje koje bi vas oboje zbližilo.