Ne postoji jedinstveni lek za mamurluk, ali lečenje simptoma na prirodan način može vam pomoći da se osećate bolje. Otkad postoji alkohol, ljudi traže lek za mamurluk (zbog mučnina i glavobolje koji mogu doći sa mamurlukom).

Mamurluk je jedan od simptoma na koji nas naše telo podseća na opasnost od uzimanja alhohola. Neki od čestih simptoma su umor, glavobolja, dijareja, mučnina. Alkohol se u našem telu metaboliše u acetaldehid, supstancu koja je visoko toksična. Ponekad gornji pritisak poraste, ubrza se rad srca, znojne žlezde pojačano rade (mnogi postanu osetljivi na svetlo, zvuk ili imaju vrtoglavicu).

Najefikasniji lekovi protiv mamurluka uključuju: jedenje ugljenih hidrata, slane hrane, jaja ili banana. Da biste pomogli u izlečenju mamurluka sami sebi, trebalo bi da ostanete hidrirani kako biste nadoknadili izgubljene elektrolite.

Ublažavanje simptoma mamurluka hranom

Za ublažavanje simptoma mamurluka možete koristiti prirodne načine, naprimer putem hrane. Ako pojedete nešto, možda ćete se osećati bolje od mamurluka. Ali ako tražite naprimer omiljeni doručak za borbu protiv mamurluka, verovatno ćete dobiti nekoliko različitih odgovora. Neke dobre opcije za oporavak uključuju:

 1. Jaja
  Jaja sadrže aminokiseline poput cisteina, koje mogu pomoći u uklanjanju acetaldehida iz vašeg sistema. Acetaldehid se proizvodi tokom metabolizma alkohola. Kada puno pijete, vaše telo ne može dovoljno brzo da metaboliše acetaldehid. Previše acetaldehida u krvi povezano je sa simptomima mamurluka poput glavobolje, znojenja, mučnine i povraćanja.
 2. Banane
  Banane su dobar izvor kalijuma, važnog elektrolita koji nakon pijanke pune alhohola, može nedostajati organizmu. Nizak nivo elektrolita može doprineti simptomima mamurluka poput umora, glavobolje, mučnine, grčeva u mišićima i niske energije. Jedna banana sadrži 425 miligrama kalijuma ili oko 12% preporučene dnevne vrednosti.
 3. Slana hrana
  Ako jedete slanu hranu, možete da nadoknadite nivo natrijuma u ​​svom telu, koji se takođe može potrošiti nakon obilnog pijenja. Neki od najboljih primera uključuju: kisele krastavce, masline, supu iz kesice.
 4. Ugljeni hidrati
  Ugljeni hidrati pomažu u povišenju šećera u krvi, što će pomoći u ublažavanju simptoma niskog nivoa šećera u krvi koji su često povezani sa mamurlukom poput umora i slabosti.

Ako vam mamurluk stvara mučninu u stomaku, možda ćete želeti da se držite hrane poput tosta koja će vam takođe pomoći da smirite stomak. Ili, možda ćete želeti da se odlučite za zdravije, složene ugljene hidrate poput: ovsene kaše, pasulja, braon pirinča, svežeg povrća.

Morate sa pijete tečnost

Iako dehidracija nije jedini uzrok mamurluka, ona je glavni. Pijenje vode ili drugih tečnosti tokom mamurluka pomoći će vam da ublažite simptome dehidracije, kao što su suva usta, vrtoglavica i umor. Pijenje vode uz alkoholna pića takođe može pomoći, jer će vam održavati hidrataciju organizma i verovatno smanjiti količinu alkohola koju konzumirate.

Piće sa elektrolitima pomoći će vam da zadržite vodu. Slane tečnosti poput supe ili sportskih napitaka takođe će vam pomoći da zamenite sol i kalijum koje gubite od čestog mokrenja dok pijete. Kafa ili čaj takođe mogu da vam pomognu da se osećate bolje, posebno ako osećate umor i bol u glavi. Kofein vam može pomoći da ublažite glavobolju i podstakne vas energijom, ali budite oprezni, jer su kofeinski napici takođe diuretici, i na kraju mogu i više da vas dehidriraju.

Generalno, najbolji način oporavka od mamurluka je lečenje simptoma prirodnim putem (koji se razlikuju od osobe do osobe). I naravno, umereno pijenje, zadržavanje hidratacije (i ne nikako alhohol na prazan stomak), pomoći će u smanjenju težine mamurluka.